Mistika dragog kamenja | Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit ');
 
 
Scroll left Scroll right

title1

title2

title3


Oni koji nisu u prilici da posete našu Zlataru mogu telefonom ili preko e-maila da poruče verenički prsten. Prsten će im biti besplatno dostavljen narednog dana brzom poštom. Plaćanje se vrši preko računa Rapaporta ili pouzećem. Korekcija veličine prstena je besplatna, kada god budete u prilici... Rapaport.
Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit
Radno vreme

Radnim danima:
od 12.00 do 19.00 časova,
subotom:
od 12.00 do 16.00 časova.


Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit

Mistika dragog kamenja

U svim poznatim velikim civilizacijama u istoriji čovečanstva drago kamenje smatrano je mističnim i čudotvornim. Arheološka istraživanja u Uru, dvadesetih godina prošlog veka, dala su veliki broj dokaza o kulturi sumerskog naroda, naročito posle dešifrovanja klinastog pisma. U grobnici sumerske kraljice, koja je živela oko tri hiljade godina pre Hrista pronađeno je drago kamenje koje je kraljica nosila ne samo radi ukrašavanja, već i zbog verovanja da je moći kamenja čine srećnom i jakom, da je štite od sila zla i tame.
Iz predanja starih jevrejskih plemena takođe se vidi da je pridavan veliki značaj uticaju dragog kamenja na sudbinu ne samo pojedinaca, već i celog naroda. Mojsijev brat,prvosvestenik Aaron, koji je zajedno sa bratom izveo jevreje iz Egipta, na grudima je nosio višebojni poprsnjak na kome je svetlucalo dvanaest dragulja, sa urezanim imenima dvanaest pokoljenja Jakovljevih. Naramenice prvosveštenika su takođe bile opšivene draguljima. Sam naziv juvelir ili draguljar, u engleskoj verziji jeweler, neodoljivo podseća na ime judejskog naroda.
Opštepoznato je koliki značaj je pridavan uticaju dragog kamenja u starom Egiptu i Grčkoj.
U različitim kulturama verovalo se u različita svojstva i moći različitih kristala (dragog i poludragog kamenja), ali postoje i zajednička verovanja koja su se kao tajanstvena nit provlačila kroz većinu starih kultura i civilizacija, sve do savremenosti. Ovde beležimo samo takva opšte prihvaćena mistična verovanja.

Dijamant

Simbol večnosti (forever), nepobedivosti, sreće, vernosti, mira. Smatra se da vas štiti od laži, prevare, daje samopouzdanje. U velikom broju kultura važi za najmoćniju amajliju.

Safir

Smatra se da doprinosi razvoju šestog čula, vidovitosti. Simbol mudrosti i uravnoteženosti. Kod hrišćana se veruje da onoga ko ga nosi podstiče na miroljubivost, čestitost i ljubaznost, generalno pobožnost.

Granat

Poklanja se kao znak bezgranične odanosti. Smatra se da jača volju i time pospešuje uspeh u životu. Od davnina se veruje da smiruje psihu i doprinosi dobrom raspoloženju, opušta. Veruje se takođe da je kamen brzog povratka i ponovnog spajanja pokidanih veza između ljubavnika. Zbog toga je verovatno najstariji talisman kod istočnih naroda

Peridot

Kamen prijateljstva i iskrenosti.Kupuje se i poklanja da bi se sačuvala i produbila iskrenost u vezi Ametist Veruje se da ovaj kamen ima isceliteljsku moć,da pomaže ozdravljenju. Simbol duhovne ravnoteže i mira. Zbog toga smatra se svešteničkim kamenom

Aleksandrit

Pojačava kreativnost i intuiciju. Dobio ime po ruskom caru Aleksandru.

Topaz

Najšešće se nalazi u plavoj boji i poznat je kao ruski plavi topaz. Veruje se da ovaj kamen pojačava seksualnost i strast između partnera. Možda zbog toga i dubine ruske duše, neki kod nas veruju da plavi kamen donosi patnju i nesreću, jer opštepoznato je da nema velike strasti i ljubavi, bez velike patnje i čežnje.

Turmalin

Veruje se da podstiče umetnička nadahnuća.Zbog toga se smatra kamenom umetnika. U nekim kulturama se veruje da pomaže da se predoseti opasnost.

Citrin

Najčešće se poklanja trudnicama, jer se veruje da pomaže lakom nošenju i rađanju zdravog deteta. Uopšte, ovaj kamen je katalizator uspeha.

Akvamarin

Podstiče vernost između partnera i postojanost veze. Veruje se da pomaže prevazilaženju bračnih nesuglasica. Amajlija zaljubljenih. Simbol mudrosti i zdravlja.

Rubin

Simbol ne samo ljubavi, već i strasti, lepote života i zdravlja. On je znak kraljevskog dostojanstva i zbog toga je obavezan element u krunama. Daje mudrost i snagu. Podstiče dugovečnost.

Smaragd

Verovalo se i danas se veruje da donosi sreću, kao i da pojačava osećanje ljubavi i produbljuje strast između partnera. Simbol besmrtnosti, večitog proleća.