Gradiranje dijamanata | Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit ');
 
 
Scroll left Scroll right

title1

title2

title3


Oni koji nisu u prilici da posete našu Zlataru mogu telefonom ili preko e-maila da poruče verenički prsten. Prsten će im biti besplatno dostavljen narednog dana brzom poštom. Plaćanje se vrši preko računa Rapaporta ili pouzećem. Korekcija veličine prstena je besplatna, kada god budete u prilici... Rapaport.
Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit
Radno vreme

Radnim danima:
od 12.00 do 19.00 časova,
subotom:
od 12.00 do 16.00 časova.


Zlatara Rapaport Beograd | Dijamanti, Burme, Vereničko prstenje, nakit

Gradiranje dijamanata

Vrednost, odnosno gradiranje ili stepenovanje dijamanata vrši se prema nekoliko međunarodno prihvaćenih sistema, a u svetu se najviše primenjuje standard GIA tzv . The Four C’s, odnosno 4 C. Naime Ričard T. Lidikot, predsednik Gemološkog instituta Amerike- GIA, razvio je 1953. godine sistem prema kome se vrednost dijamanata odredjuje prema njihovoj boji,čistoći,sečenju i veličini (Color, Clarity, Cut and Carat).

Boja dijamanata

Boja dijamanata se posebno određuje za takozvane prirodno obojene dijamante, a posebno za takozvane bezbojne dijamante. Fancy natural colorid diamond ili prirodno obojeni dijamanti su cenjeniji ako imaju veći intenzitet boje, a sasvim suprotno je kod bezbojnih, colorless, dijamanata koji imaju veću cenu što su manje vidljive primese boje u njima.

Bezbojni dijamanti se gradiraju prema skali alfabeta od D do Z, a A, B i C se izostavljaju.D je najbolja boja, a najgora Z. Bezbojni su takođe E i F.Blizu bezbojnih su G, H, I, J, a jedva primetno žućkasti, odnosno sa nijansama žute, se gradiraju sa K, L, M. Dijamanti koji su malo više osenčeni žutom bojom označavaju se sa N, O, P, Q, R. Dijamanit svetložute boje označavaju se sa S, T, U, V, W, X, Y, Z.

To ne znači da dijamanti sa primesama boje nemaju vrednost. Danas je u modi da se kombinuju bezbojni i obojeni dijamanti i time se postiže visoki dizajnerski i estetski nivo, vrh.

Prirodno obojeni dijamanti, koji mogu biti gotovo svih boja, stepenuju se prema intenzitetu boje od C1 do C7, odnosno Faint, Very Faint, Light, Fancy Light, Fancy, Fancy Intense, Fancy Vivid.

Najveći do sada u svetu poznati dijamant D, dakle savršeno bez boje, je Centenary 273.85 karata, Millennium Star 203.04 karata, je drugi.

Događa se da se nađe i dijamant u bojama duge. Najređi prirodno obojeni dijamanti su crvene i purpurne boje, ili u kombinaciji te dve boje. Najčešći su žuti i braon dijamanti. Plavi i zeleni su takođe veoma retki. Najpoznatiji prirodno obojeni dijamanti su Hope, Dresden Green, The Tiffani Yellow, Sultan off Marocco, Transvaal Blue.

Za više zanimljivih detelja pogledajte „Najčuveniji dijamanti sveta“

Na Sotbijevoj aukciji 1988. godine prodat je jedan okrugli dijamant od 0,90 karata, dakle ni ceo karat, VS2 čistoće, vivid zelene boje za čak 663 hiljade dolara. Na Kristijevoj aukciji 2001. prodat je dijamant, crvene boje od svega 0,95 karata za rekordnih 880 hiljda dolara. Dragulj je kupio čovek koji je zastupao sultana od Bruneja, koji poseduje najveću kolekciju prirodno obojenih dijamanata u svetu. Iako obojeni dijamanti dostižu po karatu znatno višu cenu, o njima se veoma malo zna van krugova juvelira i zbog toga su bezbojni dijamanti još uvek popularniji. Rapaport Jewelry nastupa među prvima na srpskom tržištu sa prstenjem sa prirodno obojenim dijamantima.

Čistoća dijamanata – Clarity

Čistoća dijamanata određuje se prema skali od FL (Flawless) što znači neverovatno čist, do I3 (Imperfect 3) što znači da su golim okom vidljive inkluzije u strukturi dijamanta, koje izgledaju kao da su upala vlakna pamuka. Flawless znači savršenstvo, ako išta u prirodi može da bude savršeno onda su to ovi dijamanti, u njima se ne vide inkluzije ni sa lupom 10x. Izmedju ta dva pola su prema čistoći VVS1,VVS2 a sledeći po izuzetnoj čistoći VS1, VS2, kod SI1, SI2 inkluzije su male i nevidljive golim okom, a na kraju suI1, I2.

Male inkluzije koje se mogu uočiti lupom kod dijamanata VS i SI ne ugrožavaju njihovu lepotu ,niti kvalitet, a mogu da budu dokaz da su dijamanti prirodni.S druge strane, oni su pristupačniji po ceni, jer se češće nalaze u prirodi.

IF (Internally flawless) se označavaju dijamanti koji su neverovatno čisti, savršeni i izuzetno retki u prirodi, i njih gotovo nema u redovnoj prodaji.

Sečenje ili brušenje – Cut

Danas postoji veliki broj načina sečenja dijamanata.Najčešći način je okruglo brilijantsko sečenje sa 57 faseta. Postoji više varijanti okruglog brilijanta, kao što su oval, markiz, jastuk i kruška način.

Poslednjih godina je veoma popularan Heart cut, uglavnom kao posledica filma Titanik i priče koja se plete oko plavog dijamanta sečenog u obliku srca i koji je u filmu nazvan Srce okeana. To je dalo ideju dizajnerima da naprave od plavog safira, sečenog u obliku srca i nešto većih dimenzija dragulj pod istoimenim nazivom Srce okeana.

Često vlada konfuzija u vezi dragulja Srce okeana i Hope, jer su oba plave boje i okružena malim bezbojnim dijamantima. Međutim, Hope je sečen kao jastuk (cushion cut).

Težina u karatima – Carat Weight

Težina u karatima je glavni faktor koji određuje cenu nekog kamena. To znači da je 100 komada od 0.01 karata iste boje, čistoće i sečenja više puta jeftinije od jednog komada od 1 karata, iako se radi o istoj težini i kvalitetu. Naravno, razlog je u retkosti krupnijih komada dijamanata, a manji komadi su često i nusproizvod kod sečenja dijamanata. Najveći obrađeni dijamant na svetu je Golden Jubilee, 545.67 karata.

Drugi je Zvezda Afrike od 530.20 karata poznat i kao Kulinan 1, a treći je dijamant od 407 karata, narandžaste boje.

Četvrti je Kulinan 2 od 317.40 karata koji je isečen od istog komada kao i Zvezda Afrike.